Neka bude legalno

Pre nego što počnemo, napominjem da nisam pravnik, te da je sve u ovom tekstu nešto što je na osnovu iskustva i ličnog tumačenja Zakona o autorskim i srodnim pravima (“Službeni Glasnik RS”, br. 104/2009, 99/2011, 119/2012, 29/2016 – odluka US i 66/2019).

Pomenuti Zakon treba pročitati svakako, a pogotovu ako planirate da monetizujete svoj podkast.

U raznim grupama na društvenim mrežama sam pitao šta biste želeli da znate o podkastima i autorskim pravima, ispod se nalaze pitanja koja ste mi najčešće postavljali.

Da li je podcast autorsko delo ili emisija?

Član 2. definiše vrlo precizno šta je autorsko delo. Podkast kao forma je više emisija, što znači da proizvođači (podkasteri) imaju srodna prava, koja su definisana pomenutim zakonom. U određenim situacijama, podkast kao celina, može biti autorsko delo.

Da li je čitanje knjiga u podkastu legalno?

S obzirom na to da su knjige autorsko delo, njihovo korišćenje je takođe regulisano zakonom, te za njihovu interpretaciju morate imati dozvolu svih nosilaca autorskih prava.

Da li smem da napravim preslušavanje muzičkih albuma, odnosno, da li smem da pustim celu pesmu ili njen deo u svom podkastu?

Muzička dela, sa rečima ili bez reči su autorsko delo, te je njihovo korišćenje regulisano zakonom. Za njihovo korišćenje morate imati dozvolu (pismenu) nosilaca autorskih prava.

Da li smem da pustim deo filma, ako u podkastu radim kritike filmova?

Pročitajte prethodno pitanje. Šanse da “popijete” tužbu su male, ali ako se desi…

Kakve instrumentale smem da koristim kao podlogu?

Postoje tzv. “free stock music” servisi, koji imaju određenu bazu “besplatne” muzike. Na svakom od njih je jasno definisano pod kojim uslovima smete preuzeti fajl i koristiti ga. Uvek možete kupiti licencu na nekom od servisa, a svakako najpopularniji je Audiojungle. I kod njih postoje različite licence.

Da li smem da napravim promo za svoj podcast u kom ću koristiti delove poznatih pesama?

Ne. Promo se tumači kao reklama, a za to morate imati pismene dozvole autora, interpretatora i vlasnika snimka.

Da li smem u reklami koju ću plasirati u podcastu da iskoristim samo delić poznate pesme?

Pročitajte prethodno pitanje. Nemojte rizikovati.

Ukoliko neko autorsko delo ili deo istog iskoristim u svom podkastu i navedem u špici/pratećem tekstu/tokom samo podkasta koje je u pitanju, da li se na taj način legalno koriste ta dela?

 Ne. Za korišćenje svih autorskih dela morate imati pismenu dozvolu nosilaca autorskih i srodnih prava.

 

O autorskim i srodnim pravima postoje mnoge literature, a ukoliko niste sigurni da li kršite neko autorsko ili srodno pravo, moj savet je da se pre objavljivanja podkasta prvo posavetujete sa nekim ko dobro poznaje ovaj zakon (advokatska kancelarija).

 

Ovaj tekst ću s vremena na vreme “osvežavati”, slobodno u komentarima postavite pitanja koja Vas zanimaju.

 

Dosadašnji tekstovi o podkastima:

Kolika je slušanost radija i podkasta

Podcast ili blog

Kako da pokrenem podcast

Šta sve treba od opreme za podcast