Dobrodošli!

Čim ste rešili da čitate ovo, vi ste ili podkaster, ili strimer (gejmer) ili planirate da pokrenete svoj projekat i razmišljate koja je oprema potrebna za podkast, sabirate, oduzimate budžet, a želite najbolje. Verovatno ste pročitali gomilu engleskih tekstova o Rodecaster konzoli ili moj tekst o podkast opremi “Šta sve treba od opreme i koliko košta podcast”, a razmišljate o RCP II, ovo je za sad prvi na nekom razumljivijem jeziku.

 

Pa da krenemo…

 

Ono što je Apple uradio predstavljanjem svog prvog iPhone, to je Rode u audio svetu (na prvom mestu, u podcast segmentu, sigurno vodeći računa o broadcast-u) uradio krajem 2018.

Prvi put smo imali potpuno integrisan podkast uređaj, koji je bio mikser, snimač, audio procesor, telefonski hibrid, bluetooth…u prilično malom kućištu, vrhunske izrade. Baš kako su ga reklamirali, za početnike i profesionalce. Cena nije bila baš popularna, oko 700 evra je bio kod nas, a jedina isplativa kupovina je bila lokalno, preko uvoznika, Audiopro (ex. Artist). Kao i za sve, i za ovo postoji „sivo“ tržište, preko oglasa ali za 50ak evra razlike nije bilo isplativo zanemariti dvogodišnju garanciju koju uvoznik daje.

Ono što je bilo interesantno, a pomalo i neočekivano, je činjenica da je Rode veoma pažljivo slušao sve nas koji smo im pisali (da, pišem iz iskustva), pa je sa svakim novim firmverom, Rodecaster Pro bio sve bolji i bolji.

Videvši veliki tržišni potencijal (Rodecaster Pro je brzo postao nezamenljiv deo svih ozbiljnih podkast studija, radio stanica, pa čak i mnogih TV studija), u igru su se uključili i Zoom (PodTrak P8) i Tascam (Mixcast 4). Tascam je otišao možda i najdalje (najmlađi uređaj), pa je uz konzolu korisnicima „poklonio“ i izuzetan softver za editovanje podkasta (sa Mixcast 4 radim već više od 6 meseci, zahvaljujući jednom velikom muzičaru i još većem caru, Mauru). Da se razumemo, sve pomenute miksete su izvanredne. Ne postoje loše. Postoje odlične i još bolje.

Pre nego što pređem na stvar, moram da naglasim da sam veliki fan Rode uređaja, a na moju veliku žalost, Rode me ne sponzoriše, pa nisam u mogućnosti da koristim ili pišem baš o svim njihovim proizvodima. Ali, opet, to mi daje za pravo da prilično neutralno pričam/pišem o njima i ispaljujem sve kritike za koje smatram da su na mestu. Mislim da su trenutno kompanija koja nudi najviše za uložen novac. Recimo, reklame koje vidite, tj. čujete sa mojim glasom se snimaju na NT1 mikrofonu uz jako malo post produkcije.

U ruke mi je pre nekog vremena stigao Rodecaster Pro II, i osećam potrebu da svima koji su gledali/čitali opise na engleskom, kažem i ja jednu reč: WOW!

Ako ne želite da čitate ceo tekst, evo odmah stvari koje su mi se izuzetno dopale, stvari koje treba da se unaprede i stvari koje mi se ne sviđaju

Odličan, 5:

 • Displej koji je svetlosnu godinu ispred prethodnog
 • 4 XLR/TRS ulaza koji su sad boljeg kvaliteta, nisu isključivo mikrofonski, već mogu da se koriste i za instrumente, audio uređaje (i praktično bilo šta što vam padne na pamet da proizvodi zvuk)
 • Dva USB-C ulaza, od kojih je jedan dvostruka audio karta
 • Virtuelni kanali (6 reglera i 3 virtuelna)
 • WiFi i Ethernet port
 • Show settings (snapshot)
 • Snimanje direktno na SSD
 • MIDI funkcionalnosti
 • Novi, izvanredni preampi (čak i Shure SM7b zvuči perfektno, bez Cloudlifter-a)
 • VESA mount sa donje strane i navoj za stativ
 • USB-C napajanje i kabl u pakovanju

Dobar, 3:

 • Kvalitet izrade je ipak malo slabiji od prve verzije
 • Snimanje na microSD kartice
 • Taster REC je ili start/stop ili start/pause/stop (Rode, pogledajte Mixcast 4…savršeno rešeno)
 • Otisci prstiju ostaju svuda (i prašina se lepi kao luda, potreban je cover

Sedi, 1:

 • Izostanak priključka za slušalice napred

 

Stvari koje bi bilo super da se dodaju u nekom od narednih firmvera:

Mogućnost ubacivanja custom efekata (VST ili preko api npr. autotune), audio over IP za strimovanje, kontrolisanje virtuelnih kanala preko displeja.

Prva verzija Rodecaster Pro je imala fokus na podkaste. Domišljatost korisnika i otvorenost kompanije Rode ka njima je konzolu nadogradila tako da je našla svoje mesto i na mnogo ozbiljnijim mestima od podkast studija. Mnoge radio i TV stanice su brzo nabavile uređaj, čime su svoj svakodnevni rad ubrzali i unapredili. Zamišljena je da se brzo i lako mogu snimiti gosti za jednu epizodu, bilo u studiju, bilo sa neke udaljene lopkacije (preko interneta ili telefona), uz dodavanje pozadinske muzike i/ili efekata. Dakle, jedna mini radio stanica.

 

Danas, druga verzija Rodecaster Pro II, je mnogo više od toga. Namenjena je svima koji proizvode sadržaj: podkasterima, muzičarima, strimerima…

Liči na svog prethodnika, manjih je dimenzija, a na prvi pogled se vidi da je mlađi brat (dizajnerski ispred).

Sa gornje strane se nalazi 6 reglera, sa po 3 pripadajuća tastera – taster iznad otvara meni podešavanja tog kanala, zeleni taster može biti solo ili pfl, dok je crveni taster mute. Desno od tog glavnog dela su 8 „hot buttons“, tasteri sa kojima možete uraditi šta želite – od puštanja zvučnih fajlova, preko aktiviranja efekata, do midi kontrolisanja (recimo, menjanja kamera tokom strima).

Gornjim delom dominira prelep ekran visoke rezolucije (pretpostavljam, OLED, što uopšte nije bitno) sa haptic feedback-om (vibrira kad dodirnete – ova opcija se može isključiti) preko kog možete ući u sva moguća podešavanja konzole. Sa njegove desne strane je veliki potenciometar koji je „desna ruka“ ekranu. Koristi se za kontrolu virtuelnih reglera, podešavanje efekata…

Kao kod starijeg brata, tu su 4 potenciometra za slušalice, kao i REC dugme.

Veliki nedostatak je izostanak priključka za slušalice sa prednje strane. Nikako mi ne ide u glavu zašto su to izbacili. Zaista veliki propust. To što postoji mogućnost povezivanja Bluetooth slušalica za monitoring je super stvar, ali iole ozbiljan rad podrazumeva dobre studijske slušalice. Sa kablom.

Sa zadnje strane su apsolutno svi priključci. 4x kombo XLR ulaz, koje možete koristiti za bukvalno sve što vam padne na pamet, a ima audio izlaz. Svaki kanal može zasebno da se podesi, pa tako na 1. možete imati mikrofon, na 2. gitaru, na 3. CD plejer, na 4. gramofon. Tu su i dva USB-C ulaza, plus jedan za napajanje. USB 1 se ponaša kao dupla audio kartica (zovu se main i chat), dok je USB 2 potpuno nezavisan, takođe se ponaša kao audio kartica. Za razliku od prve verzije, Rodecaster Pro II nema 3,5mm TRRS priključak za mobilni telefon, ali Rode objašnjava da je Bluetooth konekcija značajno unapređena, tako da su preko te konekcije telefonski pozivi punog kvaliteta, što mogu da potvrdim i u praksi. Tu su 4 izlaza za slušalice i jedan stereo izlaz za monitore.

Rode je od samog početka počeo da „sluša“ korisnike, beta terstiranje novih firmvera je dostupno svima koji su zainteresovani, pa je u pisanju ovog teksta firmver 1.0.6 (beta naravno) doneo neke zanimljive novine kao što su output delay (ko strimuje audio i video zna zašto je ovo potrebno) na USB 1 Main i USB 2 u Main Mix. Pritiskanje Power dugmeta 2x gasi uređaj.

Rodecaster Pro II snima u 24 bita, 48kHz na kompjuter, microSD karticu ili direktno na SSD sve kanale odvojene, u interesantnu fajl strukturu (folderi i podfolderi su definisani imenom podkasta/show-a i datumom).

Trenutno je Rodecaster Pro II konzola koja nudi najviše. Prilagodljivost je možda i ključna osobina ovog uređaja, a vaša kreativnost jedini ograničavajuć faktor. Ako Rode zaista nastavi kao sa prvom verzijom i nadograđuje firmver novim mogućnostima, a krenuli su tim putem, konkurencija će jedino moći da obara cenu praveći iste proizvode.

Ukoliko ulazite u podkast svet i želite odličan uređaj za „malo“ novca, Rodecaster Pro (prva verzija) je i dalje sjajna kupovina. Trenutna maloprodajna cena je oko 500 evra, što je daleko od malo, ali vredi bar duplo više. U trenutku pisanja ovog teksta, Audiopro je ima na lageru. Nešto mlađi, korisnički orijentisan i više nego sjajan uređaj je Mixcast 4, sa nešto višom cenom. Ukoliko ste se prepoznali da vam funkcije Rodecaster Pro II predstavljaju baš ono što treba, pravac u prodavnicu i pozdravite Jovana, Milića, Marka, Branka i ekipu u moje ime.

 

Ocena za Rodecaster Pro II: 9/10

 

Ovo je prvi u nizu tekstova o RCPII, a u planu je i video u budućnosti.

Kao i uvek, ukoliko planirate da pokrenete svoj podkast, imate neku nedoumicu oko opreme, pripreme ili same realizacije, javite mi se.