BEOGRAD, 9. april 20015, (Tajjug) – Gradonačelnik Beograda, Siniša Mali najavio je na vanrednoj konferenciji za novinare mogućnost uvođenja komunalnog roka. Ukoliko se usaglase zakonske procedure, služenje komunalnog roka moglo bi da počne već 1. januara 2016.

 

– Grad je rešio da uvede komunalni red, pa je komunalni rok najbolje rešenje. Svi Beograđani stariji od 18 godina dobiće poziv za službu gradu u trajanju od 6 meseci, odnosno 12 meseci – rekao je Mali.

Na pitanje novinara od čega zavisi da li će neko služiti 6 ili 12 meseci, gradonačelnik Beograda je rekao da se može povući paralela sa civilnim služenjem vojske.

– Građani koji se gnušaju oružja ili nasilja služiće tzv. civilni komunalni rok u trajanju od 12 meseci, tokom kog će biti oslobođeni obaveza u gradskom prevozu – rekao je u pojašnjenju.

Oni koji budu služili civilni komunalni rok biće zaduženi za komšijske svađe, žardinjere, pogrešno parkirane automobile u kojima se ne nalazi vozač, i biće na stalnoj vezi sa komunalcima pod punom ratnom opremom.

Sa druge strane, regularan komunalni rok služiće biće sastavljen od mesec dana obuke, u okviru koje će regruti naučiti borilačke veštine, baratanje oružjem, a nakon toga 5 meseci provešće u najprometnijim linijama GSP. Svi regruti proći će psihološki test, zdravstveni pregled i imaće priliku da izaberu željenu liniju gradskog prevoza.