…radio.

Ili podkast? Ili samo imamo više kanala za dostavu sadržaja?

Srbija (i ceo region) polako, ali sigurno postaje punopravan član povezanog sveta, a to dokazuju činjenice da su kod nas legalno dostupni mnogi popularni servisi za dostavu raznih multimedijalnih sadržaja (Apple Music, Deezer, Netflix,…). Poslednji koji nam je postao dostupan je, verovatno najpopularniji i najveći audio striming servis na svetu, Spotify (prema sopstvenim tvrdnjama, 36% globalnog striming tržišta je njihovo), sa svojom „ćerkom“ specijalizovanom za podkaste, Anchor.

Na raznim konferencijama o audio sadržajima sam se naslušao nebrojeno puta kako je radio mrtav, kako su striming servisi zadali konačan udarac radiju, kako su se govorni sadržaji preselili u podkaste, i koliko god brojke pokazivale da to nije tačno, poslednja kampanja za novu vrstu podkasta koju je pokrenuo Spotify (ili Anchor) me je navela da napišem ove redove. O čemu je reč?

„Music and podcasts are tying together“

Od sredine oktobra 2020. mnogi autori podkasta koji koriste Anchor, dobili su novu mogućnost: da u svoje epizode ubace bilo koju muziku iz Spotify kataloga, bez bojazni oko autorskih prava. Za početak, ova usluga je dostupna korisnicima iz SAD, Velike Britanije, Australije, Novog Zelanda, Irske i Kanade, a nama, zemljama trećeg sveta, to može da radi uz pomoć nekog VPN servisa (ukoliko ste radoznali da probate kako to funkcioniše, a super zabavno je). Ovakvi podkasti mogu biti distribuirani isključivo preko Spotify, zbog autorskih prava (Spotify ima ugovore sa izdavačima, i plaća prava po broju strimova). Cele pesme su dostupne premium korisnicima, dok će oni koji imaju besplatne naloge moći da čuju po 30 sekundi svake pesme iz te epizode.

To u praksi znači da će autori podkasta moći da naprave kompletnu radijsku emisiju, sa najavama/odjavama pesama, odnosno, moći će da prave muzičke podkaste (preslušavanje/kritike albuma). Tačnije, svaki autor je dobio priliku da se oproba kao radijski voditelj.

Ovo je značajna vest, za sve one koji bi želeli da se oprobaju kao radijski voditelji, pa se možda na taj način i preporuče nekoj radio stanici, jer…

…i posle radija – budućnost je radio.

Ukoliko planirate da pokrenete svoj podkast ili web/fm radio, ili ste tek na početku karijere, savetujem da pročitate ranije tekstove na te teme: