New York, april 2015 – Tim naučnika sa Harvarda dokazao je, nakon višedecenijskih istraživanja i eksperimentalnog rada da je nemoguće isprazniti korpu za prljav veš.

– U timu smo imali najveće stručnjake iz oblasti kvantne fizike, algebre, nacrtne geometrije, inžinjere prostornog planiranja, kao i šefove proizvodnih pogona bele tehnike – rekao je professor doktor John Whittenburry, redovni profesor na Harvardu.

On je okupljenim novinarima objasnio sve metode ovog postupka.

– Polazna pretpostavka je bila opovrgavanje ove teorije. Okupili smo dva velika tima domaćica iz celog sveta i jednu kontrolnu grupu. U prvoj grupi su bile domaćice koje veš peru na dnevnom nivou, u drugoj su bile one koje peru jednom nedeljno ili ređe, a u treću su ubačene nasumično – nastavio je prof. dr Whittenburry i dodao – tu su bile i neudate žene, kao i one koje žive u porodicama sa 3 i više članova.

Krajem 2009. postojala je mogućnost da cela teorija padne u vodu, zbog čega je tim mogao biti raspušten.

– Jedna domaćica je taman skupljala veš sa žice i spremala se da ubaci novu turu u mašinu za veš, čime bi njena korpa bila prazna, ali su njen muž i sin došli pre vremena iz grada i ubacili svoje šarene znojave majice u korpu, a u poslednjoj turi je trebalo da pere beli veš. Šaren veš nije mogao na iskuvavanje. To bi bilo varanje.

Tokom studije, kvantni fizičari i matematičari su postavili brojne formule prema kojim bi bilo moguće izračunati uslove pod kojim bi bilo moguće isprazniti korpu za prljav veš, ali uvek bi jedna nepoznata pokvarila tu formula.

Pokušavano je dodavanje još jedne veš mašine u domaćinstvo, dodatne žice za sušenje, ali ni to nije pomoglo. Ni statistika nije išla na ruku.

– Jednostavno, nemoguće je. To je zvanično, i savetujem mladim kolegama da ne pokušavaju da opovrgnu ovu teoriju. Izgubiće mnogo vremena, živaca i novca – zaključio je profesor.