Nedelja jutro.

Zapravo, cela nedelja…dan koji je mnogima “crveno slovo”. Kako god da tumačite, postoji neka magija tog, većini neradnog dana. Uglavnom uz jutarnju kafu (domaću), dok još svi spavaju, uživam u lepom vremenu i čitam vesti na portalima, planiram odlazak na pijacu, ako nisam završio to juče (subota). Pijacu doživljavam kao totalno mušku stvar. Pogotovu leti. Prija mi. Ali pijaca nije tema ovog posta, nego završetak jedne nedelje na najlepši mogući način. IMG_0611

Međutim, u poslednje vreme, to nedeljno jutro mi se upravo uz jutarnju kafu, iz nedelje u nedelju, sve više gadilo. I to zbog portala. I njihovih mobilnih aplikacija. Mnogi će, sa punim pravom, pitati “zašto instalirati aplikaciju, kada su sajtovi domaćih portala uglavnom responsive?” (ako još uvek niste familijarni sa tim terminom, narodski rečeno, izgledaju lepo i na prenosnim uređajima). Navikao sam na aplikacije, pa mi je lakše da kliknem ikonicu, pročitam naslove, otvorim onaj koji me zanima…i zaista sam instalirao na mobilnom skoro sve koje postoje (Blic, N1, B92, Telegraf, Informer, Novosti, Mondo,…čak i iz susednih država).

Uglavnom, ono što je počelo baš da mi smeta, jesu “udarne” vesti (one, koje prvo vidite kada otvorite aplikaciju/sajt).

Za te “vesti” je dovoljno da pročitate naslov ili vidite sliku, pa da vam se želudac prevrne i upropasti ceo dan. Zamislite iznad opisanu situaciju…dakle, maksimalno uživanje…a onda otvorite bilo koji portal i vidite naslov poput ovih:

“Silovao pa ubio trogodišnje dete”, “Udavio prvo ženu, pa sebi presudio”, “Krvava žurka u restoranu”, “Poginuo dok se vraćao sa proslave”

I to sa sve pratećom, necenzurisanom slikom. Ili zamislite da to čitate dok ste na nekoj plaži, na odmoru. Užas! Počelo je ozbiljno da mi smeta, da utiče na moje raspoloženje, i hteo, ne hteo sam postao nervozniji nakon toga prema svojim najbližima. Sve to nesvesno.

Nikada neću, duboko u sebi, razumeti zašto, a jasno mi je da su to najčitanije vesti, i kao takve imaju nenormalno mnogo klikova (u prevodu, donose zaradu vlasnicima). Čitao sam razna objašnjenja psihologa/psihijatara…i ništa mi nije toliko ubedljivo. Jednostavno, ne razumem kako to mogu da budu najčitanije vesti (šta se desilo sa golotinjama, nastupilo zasićenje?). Neću ni osuditi te portale – oni žive od klikova/reklama…ne bi postavljali takve vesti kao udarne, da nisu čitane. Vrlo slična situacija je i sa televizijom. “Povraćka” sadržaji ne bi bili emitovani da nemaju toliku gledanost. Borba protiv toga nije ukidanje sadržaja. Mnogo je jednostavnija. Ne trebaju ni zakoni, ni propisi/uredbe, dovoljan je samo daljinski za TV. Za klikove je dovoljno da prst zastane pre nego što dodirne takvu vest. Neka ih te vesti, treba da budu prisutne, ako me ikada i kada budu zanimali takvi sadržaji (crna hronika, treš program), znaću gde mogu to da nađem. Ali, ne želim da to bude prvo što ću gledati nedeljom ujutru. Zapravo, ne želim nikada da takvi sadržaji budu prvi koji će mi se prikazati. Zato sam obrisao sve aplikacije portala iz svog telefona. Sve osim N1. Njih još nisam ulovio da stavljaju takve stvari kao glavne.

Možda….ako se suzdržite sledeći put od klikova i otvaranja takvih sadržaja, pa to urade i vaši prijatelji…možda takvih vesti u prvom planu bude manje. Možda će ovo pročitati neki urednik i razmisliti da li može kvalitetom da prikupi klikove i bude drugačiji od ostalih. Možda ću i ja neki put ponovo instalirati aplikacije domaćih portala. Možda i tražim previše, ali sam morao ovo da podelim sa vama.O ovome sam davno pisao, i na žalost, i kod mene na blogu je bilo nenormalno mnogo klikova. PROČITAJTE OVDE TU OBJAVU (klikom se otvara novi tab).

Sredio sam i svoju početnu stranicu na Fejsbuku. Unfollow je fantastična opcija. Ljudi ne vide da ih ne pratite, prijatelji ste, pa i dalje možete da komunicirate najnormalnije…sami sebi birate kakve sadržaje ćete čitati/pratiti.

Da, prestao sam nedeljom ujutru da posećujem domaće portale. Čitam neke druge sadržaje, i osećaj je fantastičan! Nedeljno jutro je ponovo lepo: svež vazduh, jutarnja kafa i njen miris, portali koji nemaju crnu hroniku kao udarnu vest, kindle knjiga ili neki sajt na kome mogu da pročitam nešto više o stvarima koje me zanimaju…radio stanica i muzika koju volim. I osmesi porodice nakon svega toga ujutru još više prijaju.

Probajte, super je osećaj.