Danas je vrlo aktuelna tema izbegavanje plaćanja prevoza. Komunalna policija je krenula u akciju suzbijanja “švercovanja”…

 

Ne pada mi na pamet da Vas podstičem da kršite Zakon, podrivate sistem ili slično. Neplaćanje podrazumeva da nećete koristiti usluge javnog gradskog prevoza, što može višestruko da Vam se isplati. Pešačenje je veoma zdravo, kao i vožnja biciklom. I jedno i drugo je besplatno, a ako krenete ranije, stići ćete bez gužve. Prosečna brzina pešačenja je 5 do 6 kilometara na sat. Evo 10 razloga zašto ćete

 

foto: BusPlus

foto: BusPlus

1. Uštedećete novac

2. Smanjićete rizik za neko oboljenje

3. Imaćete veću zaštitu od demencije…

4. …i od osteoporoze

5. “Ojačaćete” srce

6. Povećaćete nivo vitamina D u organizmu

7. Zategnućete zadnjicu, noge i trbušnjake

8. Imaćete više energije

9. Bićete srećniji

10. Bićete zdraviji

 

 

1. Cena mesečne karte za zaposlene je preko 3000 dinara. Na godišnjem nivou, to je preko 36.000 dinara, što je sasvim dovoljno za godišnju potrebu za kvalitetnom obućom. Nećete razmišljati o eventualnom poskupljenju BusPlusa tokom godine, ni o vremenskim kartama…za nezaposlene, ušteda je još veća. Jer, ko nema prihode, ne može da odvoji ni 100, a kamo li preko 1000 dinara mesečno za prevoz. Primera radi, iz centra Zemuna, osoba koja traži posao u centru Beograda potroši sat i 15 minuta lagane šetnje pored reke da bi došla do potencijalnog poslodavca.

 

2. Pešačenje smanjuje rizik za oboljenje od dijabetesa tip 2, astme i pojedinih maligniteta. Velika studija je napravljena u Velikoj Britaniji, a sproveo ju je British Medical Journal. Dokazano je da više koraka dnevno smanjuje rizik za 60% (studija o dijabetesu). Rizik od malignih oboljenja debelog creva, dojki i materice šetnjom se smanjuje za približno 20%.

 

3. Demencija je bolest koja se javlja jednom na 14 osoba preko 65 godina i jednom u 6 kod osoba starijih preko 80 godina. Sećam se jednog profesora koji je rekao da je demencija najbolja bolest. Ne boli, a stalno čuješ nešto novo. Šalu na stranu, šetnja aktivira moždane funkcije, i kao redovna vežba može da smanji rizik za javljanje demencije i do 40%. Preporučuje se 4 do 5 km dnevno pešačenja.

 

4. Osteoporoza je bolest koja je češća kod žena. Šetnja stimuliše rad mišića i zglobova, jača kosti i povećava njihovu gustinu. Veoma je važno da žene hodaju, kako bi sačuvale svoje ekstremitete.

 

5. Redovno pešačenje smanjuje rizik od nastajanja srčanih bolesti. Infarkt se ređe javlja kod fizički aktivnih osoba. Šetnja smanjuje nivo LDL (“lošeg” holesterola), a povećava nivo HDL (“dobrog” holesterola). Takođe, održava normalan nivo krvnog pritiska. Šetnja od 30ak minuta štiti Vaše srce, i smanjuje rizik za razvijanje infarkta i do 27%.

 

6. Kako šetnja povećava nivo vitamina D? Ako se šetate tokom dana, dok postoji sunčeva svetlost, Vaš organizam sintetiše vitamin D. Ovaj vitamin se teško apsorbuje iz hrane, zato su jutarnje šetnje (idealno kada idete na posao) veoma zdrave. Važno je znati i kada je Sunce štetno. Jedan odličan sajt je www.sunsmart.org.uk

 

7. Nije potrebno objašnjavati, zar ne?

 

8. Ni ovo…

 

9. Zamislite samo taj osećaj kada krajem godine budete izračunali koliko niste plaćali BusPlus, a pri tom, niste napravili ni jedan prekršaj, već učinili puno za sebe, svoje zdravlje i džep!

 

10.  U zatvorenom prostoru, kakav je autobus, prenošenje kapljičnih infekcija je ogromno, a mikroorganizmi su sve otporniji. Na otvorenom prostoru treba da budete samoubica, pa da se unosite nekome ko kija ili kašlje u lice. Napolju imate dovoljno mesta da se sklonite…

 

A pored svega, nećete imati problema ni sa kontrolorima BusPlusa, ni sa komunalnom policijom.